Самолеплива велкро лента, исто така познато какоВелкро кука и јамка, е разновиден и лесен за употреба систем за прицврстување кој може да се користи во различни апликации.Лентата е составена од два дела - страната на куката има низа мали пластични куки, а страната на јамката е мека и крзнена.Страните се дизајнирани да се поврзуваат едни со други за силно и едноставно решение за фиксирање.

Самолепливата карактеристика ја прави инсталацијата брза и лесна без потреба од алатки или опрема.Едноставно излупете ја заштитната подлога и нанесете ја лентата на чиста сува површина.Лентата може да се користи за прицврстување и прицврстување на сè, од облека и додатоци до кабли и жици.Доаѓа во различни бои, должини и ширини и може да се исече до саканата големина со ножици.

Налента со кука и јамкасистемот обезбедува сигурно држење и лесно ракување, што го прави идеален за апликации кои бараат чести прилагодувања или отстранување.Најчесто се користи во домови, училишта, канцеларии и индустрии каде што се потребни сигурни додатоци, како што се автомобилската и воздушната.